top of page
Zoeken

"Laat ons zorg verlenen!" - Recht op gezondheid is verantwoordelijkheid voor de zorgplicht

In de specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz) speelt een schokkende situatie zich af. Een ouderenpsychiater vertelt over haar strijd tegen de sluiting en halvering van bedden in specialistische instellingen. Ondanks de beschikbaarheid van expertise, mankracht en geld, belemmert het systeem effectieve zorgverlening. Dit probleem komt minder voor in de somatische (fysieke) zorg, waar er minder acceptatie is van behandeldiscriminatie op basis van problematiek.


Uit woede en ongeloof richtte deze ouderenpsychiater een actiegroep op en ging in gesprek met media en politiek. Helaas zonder resultaat. Nu wordt een juridische weg bewandeld om de zorgplicht af te dwingen. De situatie is schrijnend: 85.000 mensen staan op de wachtlijst voor specialistische ggz, en de huidige aanpak leidt tot hoge kosten en onnodig menselijk lijden.


De boodschap is duidelijk: Laat ons zorgverlenen!


Het is tijd dat zorginstellingen, verzekeraars en overheidsinstanties hun verantwoordelijkheid nemen en de zorgplicht handhaven. Specialistische ggz moet beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft, zonder discriminatie op basis van complexiteit of kosten.

Comments


bottom of page